Minimalizmus

Minimalizmus

Máte v živote neporiadok, chaos? Máte veľa nepotrebných vecí? Preplnený život povinnosťami z ktorých mnohé nie sú podstatné? Čo tak ujasniť si a upratať vo svojom živote? Čo tak využiť silu minimalizmu.

Ja osobne sa nepovažujem za minimalistu, avšak vyskúšal som na vlastnej koži upratať si vo veciach a tým pádom aj v hlave. Po vyhodení nepotrených vecí som cítil i väčší poriadok v mojej mysli.

Doba presýtená

V dnešnej dobe sme tu v Západnej civilizácii presýtení všetkým. Presýtení rôznymi produktmi, presýtení rôznymi možnosťami, presýtení množstvom informácií.

Viac by som v článku chcel hovoriť o určení si priorít, ako o samotnom upratovaní. Upratanie si izby je len prvým krokom k uprataniu si života.

Presýtenosť informáciami

Takže začnime presýtenosťou informáciami. V dnešnej dobe sa na nás z počítačov a mobilov valia vlny informácií. Ako jeden môj profesor povedal – informácií je dnes tak veľa, že buď sa ich naučíme využívať v náš prospech alebo nás prevalcujú a pohltia. Je to pravda. Z facebooku sa na nás valia mnohé informácie zo života našich známych, ale i ponuky firiem. Youtube nám ponúka neskutočné množstvo videí pri ktorých sa vieme vzdelávať, ale i márniť čas.

V dnešnej dobe nie je problém dostať sa k informáciám, problém je ich následne využiť vo svoj prospech a prospech spoločnosti. Problém je odopierať si. Odoprieť si informácie, ktoré nepotrebujem vedieť, dovoliť si nevedieť a tak ušetriť čas. Byť minimalista v prísune informácií.

Minimalizmus v mojom poňatí, nie je o tom mať málo, ale sústrediť sa na to, čo je ozaj pre nás dôležité a hodnotné. 

Niektorí ľudia majú tendenciu konzumovať informácie. Myslia si, že robia niečo užitočné, avšak tiež sú len konzumenti, pretože z nadobudnutým informácií žiadne nevyužívajú a nič hodnotné netvoria a neprodukujú. Mať veľa informácií a prepájať ich do nových riešení je základom pre kreativitu. Takto mnohí kreatívci hľadajú inšpiráciu, a zdanlivo nesúvislé informácie sa im spoja a dospejú k novému nápadu. Avšak ak človek len prijíma informácie a nič nové z nich netvorí, ani nad nimi neuvažuje a ani ich v hlave neprepája často-krát je to zbytočné. 

Ak chcete vedieť, ako ste na tom s využívaním vášho času na počítači vrelo odporúčam aplikáciu Rescue Time, ktorú aj sám využívam. Taktiež na mobil sa dajú stiahnuť aplikácie, ktoré vám merajú jednotlivé činnosti.

Tiež sa vám stáva, že márnite svoj čas scrollovaním na facebooku? Vedeli ste o tom, že sociálne siete môžu vyvolávať závislosť? Nemárnite svoj čas. Využite sadu možností, ktoré vám pomôžu k efektivite. Existuje veľké množstvo nástrojov. Napríklad na zabránenie zobrazovania noviniek a neustáleho scrollovania tu máme doplnok do prehliadača Kill News Feed.

Otravné reklamy na webových stránkach odstránite doplnkom Adblocker.

Presýtenosť povinnosťami a cieľmi

Niekedy si dáme príliš veľa cieľov a povinností a potom sa nevieme sústrediť na to, čo je podstatné. Ako môj kamarát Roland Vojkovský píše vo svojom článku v bode 8 zameral sa na to urgentné a nie na to, čo bolo dôležité. No nie vždy to čo súri, je to čo nám donesie najväčší prospech. Mnohí poznáte Paretovo pravidlo, ktoré hovorí o tom, že 20% činností, ktoré vykonávame je zodpovedných za 80% výsledkov. Identifikujte tie činnosti na ktorých naozaj záleží, buďme efektívny.

Dajme si najdôležitejšie veci na začiatok nášho To Do Listu (zoznamu úloh), lebo tak je istota, že ich naozaj urobíme.

Veľakrát sa stáva, že sme tak presýtení povinnosťami a cieľmi, že máme v tom chaos a radšej nič nerobíme a prokrastinujeme. Prokrastinácia môže vyplývať z nedostatočnej motivácie, že sa nám zdá odmena veľmi malá a úlohy veľké a mnohé. Skúsme si rozdeliť úlohy na menšie -zvládnuteľné – časti a eliminovať úlohy, ktoré nie sú pre nás podstatné. Stanoviť si priority, vyčistiť svoj zoznam úloh od nepotrebných úloh.

Tiež sa hovorí, že splnenie úlohy trvá tak dlho, koľko máte času do deadlinu. Tu treba pracovať na svojej motivácii a disciplíne. Človeku sa robiť nechce, ale keby mu povedali, že za odmenu dostane veľa peňazí, alebo by sa mu vyhrážali, že dostane padáka, hneď by úlohu urobil. Veľakrát je príčinou lenivosti nedostatok motivácie, ale tiež niekedy i neochota podstúpiť bolesť. Lebo bolí to, keď človek prekonáva svoju komfortnú zónu. Bolí to, keď rastieš. Bolí to, keď sa premáhaš. Ale iba tak môžeš uspieť.

Vzťahy a minimalizmus

Čím som starší, tým viac si uvedomujem, že nemá zmysel investovať do vzťahov, ktoré nie sú obojstranné a hodnotné. Človek by mal investovať do priateľstiev, ktoré buduje na celý život. Nie je to len rozprávka. Priatelia by sa mali navzájom podporovať na životnej ceste a nie iba zabávať.

Hovorí sa veľmi často, že človek je priemerom 5-tich ľudí s ktorými sa najčastejšie stretáva. Preto je dôležité mať ľudí okolo seba, ktorí nás vedú k dobrým veciam. Samozrejme treba aj pomáhať tým, ktorí sú na tom horšie, avšak treba mať aj ľudí, ktorí nás posúvajú a mentorujú.

Niekedy je dobré menej času tráviť pri pive s kamarátmi a vybudovať niečo hodnotné, aby sme sa potom k tým kamarátom vrátili a ukázali aj im cestu, že sa dá uspieť. Netreba  sa na ľudí vykašlať. Treba si len uvedomiť, že čas je tá najvzácnejšia komodita a mali by sme s ňou veľmi opatrne hospodáriť. 

Najhoršie je, keď človek chce zaujať ľudí, ktorí ho nemajú radi, a stráca na tom veľa času a energie. Radšej sa treba sústrediť na tých, ktorí si nás vážia, ako na tých opačných. Človek môže byť veľmi obmedzený a zväzovaný týmto.

Presýtený možnosťami a neschopnosť rozhodnúť sa

V dnešnej dobe je to veľmi častý jav. Či už v oblasti výberu kariéry, výberu partnera alebo v oblasti výberu produktu. Človek je tvor so slobodnou vôľou a rozhodovať sa musí na dennej báze v každej oblasti. Je však vedecky dokázané , že človeku sa ľahšie rozhoduje, keď má menej možností. Ak mal viac možností môže po rozhodnutí častejšie spochybňovať, či urobil správne.

Nemôžeš niečo získať, ak sa najprv niečoho nevzdáš.

Proces rozhodovania je presne o tom. Človek pred rozhodnutím je v stave, keď má tisícky možností. V budúcnosti vidí tisícky kombinácií a každá z nich sa mu zdá lákavá. On však môže vybrať iba jednu.

Tým, že si niekto vyberie jednu ženu za manželku znamená to, že stráca všetky ostatné. Musí sa naučiť odoprieť si ostatné možnosti. Na slávnostných oslavách sa stáva, že človek má možnosť jesť veľa druhov jedla. Avšak musí sa naučiť vybrať si. Odoprieť si niektoré z jedál, pretože ináč mu to ublíži na žalúdku. Je to bolesť odoprieť si úžitok/pôžitok, ale iná cesta je len cesta ktorá vedie do záhuby. Do záhuby, keď sa človek prežiera v živote všetkého a má iba chaos alebo cesta, keď sa človek nerozhoduje a nič nemá, okrem možností.

Je známe podobenstvo o človekovi, ktorí dovtedy čakal na najlepšiu možnosť, že všetky možnosti minul a nič neurobil.

BONUS – Presýtenosť záujmami

Možno ste niektorí čítali článok na blogu s o tkz. multipotencialite o ktorej sa chystám písať ešte viac. Je to stav, keď človeka všetko zaujíma, nadchýna a baví. I ja som takýto typ človeka. Aplikovať minimalizmus ako multipotenciál je zaujímavá kombinácia.

Na jednej strane tu máte multi-vášeň, teda ste zaujatý obrovským množstvom činností a projektov. Na druhej strane minimalizmus, ktorý vraví že sa treba sústrediť na to dôležité a nedôležité zo života odrezať.

Ako nájsť medzi týmito tvoja javmi prienik?

Niekedy si musí človek s veľa záujmami upratať v živote. A na určitý čas si niektoré so svojich záľub odoprieť. Nie navždy nebojte :). Margaret Lobenstine vo svojej knihe The Renaissance Soul: Life Design for People with Too Many Passions to Pick Just One  používa zaujímavé prirovnanie.

Hovorí o tom, že ak prídeme do zmrzlinárne vidíme tam desiatky druhov zmrzlín, ale vždy si vyberieme 2-3. Druhý raz, keď prídeme tak si vyberieme znova 2-3, z ktorých sa možno nejaká zmení, pretože nám predtým nechutila a nejaká zostane, pretože nám veľmi chutí. Tak to je aj s našimi záujmami. Upracme si vo svojom živote. Keby človekovi povedali, že si má vybrať 2-3 zmrzliny ktoré bude celý život jesť, veľmi ťažko by sa mu rozhodovalo, a možno by sa ani nevedel. Takto, keď má možnosť sa stále rozhodnúť, tak sa mu vyberá ľahko. Ide o metódou pokus omyl. Vyhovuje alebo to zahoď. A takto si postupne vie nájsť to, čo ho zaujíma a baví. Ak máte chaos v živote, lebo vás všetko zaujíma, skúste si na určité obdobie vybrať 2-3 veci a zaviazať sa na určitý čas, že v nich budete napredovať, že sa hneď nevzdáte a budete disciplinovaní. Skúste aplikovať disciplínu, lebo človek má tendenciu sa vzdávať, keď mu niečo neide a naopak tendenciu pokračovať, ak sa mu darí. A potom po čase zhodnotíte svoje úspechy za dané obdobie.

Keď sa zamýšľame nad multipotencialitou a nerozhodnosťou veľakrát majú k sebe blízko. Človek má toľko veľa záľub, toľko veľa potenciálu, čím by mohol byť, že nakoniec si nezvolí nič. 

Je to slabá stránka, ale zároveň SILNÁ stránka ak sa dobre využije. Dá sa stať z neúspešného človeka s veľa záujmami úspešným človekom s veľa záujmami. Sú nato cesty a metódy. Sú ľudia ktorí dosiahli takto úspech. A aj oni sa museli naučiť správne sa rozhodovať. Len si nezvolili jednu jedinú vec, ale viac.

Záver

Možno niektorým ľuďom, ktorí žijú podľa minimalizmu bude vadiť, že som nevravel o upratovaní veľa, avšak toto je môj osobný pohľad a skúsenosť a budem rád, ak sa podelia oni so svojou. Dúfam, že vám všetkým tento článok pomôže a inšpiruje vás upratať si doma, ale aj v živote.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.